Bedplassen uitgelegd

Hvad er "sengevædning"?

En ”sengevæder” eller ”vådligger” er en betegnelse for et barn, der tisser om natten efter den alder, hvor barnet ellers normalt vil have kontrol over sin blære.

Sengevæder, vådligger, nattisser – begrebet har mange navne.

Men i lægesprog hedder sengevædning enuresis nocturna (udtales enu-re-sis nok-tur-na), og det er defineret som ’ufrivillig natlig vandladning efter den alder, hvor blærekontrollen burde være opnået’. På almindeligt dansk betyder det, at man bliver betragtet som sengevæder, hvis man stadig tisser om natten, længe efter at man er blevet tør om dagen. I medicinsk forstad betyder det, at hvis man stadig tisser om natten, når man er fyldt 5 år.

Men i begrebet ”sengevæder” ligger jo også, at man faktisk tisser så sengen bliver våd, og det er jo heldigvis ikke så ofte tilfældet, når man tager sine forholdsregler med f.eks. DryNites natunderbukser og DryNites Bedmats.

Dit barn vokser næsten med sikkerhed fra sin sengevædning

Helt op mod 70% af alle sengevædere slutter inden de er fyldt 7 år. Det er vigtigt at have i baghovedet, når man har været igennem endnu en nat med uheld. For rigtigt mange er sengevædning forbundet med skam og frustration, og det er med til at få problemet til at virke værre end det egentlig er.

For nogle forældre bliver situationen så frustrerende, at de presser på for at komme af med problemet. Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning for barnet. Alle børn er forskellige, og deres kroppe og hjerner modnes forskelligt. Så at du er klar til at handle, er ikke det samme som, at dit barn også er det. Det våben du har er tålmodighed – støt i stedet dit barn i, at I kan håndtere situationen sammen. Hvis I sammen er klar til at handle, så kan du læse mere her.

drynites kan være en god hjælp, mens dit barns krop udvikler sig. du kan læse mere om vores specielle natunderbukser her.

98% af alle børn stopper med at tisse i sengen inden de er fyldt 15 år.

to typer af sengevædning (enuresis nocturna)

den mest almindelige type er ”primær enuresis”, som er den medicinske betegnelse, der bruges om et barn, som aldrig har været tørt om natten.

sekundær enuresis er den medicinske betegnelse man bruger, når barnet begynder at tisse i sengen efter en længere periode, hvor det har ligget tørt. har dit barn været tørt om natten, og er begyndt at tisse i sengen, så kontakt lægen. det er vigtigt at få undersøgt om dit barn f.eks. har blærebetændelse eller anden urinvejsinfektion, som kan have udløst sengevædningen.

det er vigtigt at forstå, at barnet ikke kan gøre for, at det tisser om natten. og at al nyere forskning peger på, at sengevæderbørn har et fysisk problem, og at sengevædning ikke skyldes hverken psykiske problemer, skilsmisser, nye søskende eller lignende ændringer i barnets liv.

januar, 2023

Tags: , , ,

Anbefalet artikel

DryNites®Produkter

Find det rigtige produkt til dit barn
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Natunderbukser (Natbleer)

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats (Engangunderlag)

Se Produkter