Oorzaken van bedplassen

Hvornår bør jeg gå til lægen?

Alle børn, der er fyldt 5 år og stadig ikke er tør om natten kan få hjælp hos egen læge. Her vil I gennemgå dit barns udvikling generelt, og I vil have en snak om barnets sygdomshistorik generelt, barnets drikke/tissevaner, om hvornår det blev blefrit om dagen m.m. Det vil også være en hjælp for lægen at få at vide, om du eller barnets anden forælder også var sengevædere.
Herefter vil lægen undersøge dit barns mave og underliv, ligesom I skal aflevere en urinprøve for at udelukke sygdomme, der kan give problemer i forhold til at tisse i sengen.

Spørg lægen før besøget, om I skal medbringe et vandladningsskema. Nogle læger vil godt have en indledende snak først for at udelukke eksempelvis blærebetændelse og forstoppelse, som også kan give problemer med at tisse i sengen om natten.

I et vandladningsskema måler man mængden af væske, der er drukket i løbet af dagen – og hvor meget barnet har tisset (her er et billigt halvlitermål indkøbt til formålet helt fint). Man måler også hvor meget barnet tisser om natten, og det gøres ved at veje natunderbukserne inden de tages på, og så igen om morgenen, når I står op. Forskellen i vægt svarer til barnets urinproduktion i løbet af natten. Hvis I har mulighed for at gøre dette i en hel uge – eksempelvis i en ferie – så er det naturligvis optimalt. Men ellers mål i dagtimerne over en weekend i dagtimerne, og mål den natlige produktion over en uge. Du finder vandladningsskemaet her. (hyperlink til nyt download)

Du skal dog altid kontakte din læge, hvis:

Der er vedvarende stærk lugt af barnets tis, hvis barnet klager over svien eller smerter når det tisser, eller lige efter det har været på toilettet.

Barnet begynder at tisse i bukserne om dagen.

Barnet tisser mange gange både om dag og nat.

Barnet har forstoppelse eller ufrivillig afgang af afføring i bukserne.

Du er bekymret, og synes at der er noget, som er unormalt.

Når lægen har vurderet, hvad der er den primære årsag til dit barns inkontinens, kan I begynde at tale om en evt. behandling. Det er langt fra alle børn, som sættes i behandling med det samme. Det afhænger bl.a. af barnets alder og motivation, årsagen til inkontinensen og hvor indgribende det vurderes at være for barnet. Hvis barnet kun er 5 år og egentlig er ret afslappet omkring sengevædningen, vil man typisk vente lidt. Men er barnet 7-8 år og hæmmet socialt af sin sengevædning, så vil det formentlig blive anbefalet at gå i gang med behandling.

Jo ældre barnet er, jo større sandsynlighed er der nemlig for at lykkes med behandling.

For nogle fungerer det at være i behandling via familiens læge – men hvis lægen vurderer, at der skal en grundigere undersøgelse til, så kan han eller hun henvise til en særlig inkontinensklinik, der har specialiseret sig i børneinkontinens.

Få hjælp i vores lukkede Facebook-gruppe: Trygge Nætter

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er nu I skal i gang med behandling, så kan du spørge andre forældre, som eller har været i samme situation. Vi har en lukket Facebook-gruppe med over 700 medlemmer, og her kan du lufte din bekymring og spørge andre forældre til råds.

januar, 2023

Tags: , , , ,

Anbefalet artikel

DryNites®Produkter

Find det rigtige produkt til dit barn
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Natunderbukser (Natbleer)

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats (Engangunderlag)

Se Produkter