Hvad kan du gøre?

Dette indhold hjalp mig
5

Mange forældre og børn har de samme problemer, som du har. 
De fleste børn vokser fra sengevædning med tiden, men der er mange ting du kan gøre for at hjælpe dit barn. Der er ingen grund til at vente med hjælp til barnet vokser fra det. For det er hverken rart eller nødvendigt at vågne i en våd seng. 
Hvis I har bekymringer omkring, at jeres barn tisser i sengen, bør I tale med jeres læge om det. Lægen vil være i stand til at tilbyde råd og støtte med hensyn til den rette behandling.

I Stock _000017100068Large

Forstå dit barns følelser

Skam, mindreværd og en følelse af isolation er normalt, og ofte føler barnet, at det er det eneste barn med dette problem. De forsøger at skjule og benægter, at de tisser i sengen for familie og venner og undgår overnatninger udenfor hjemmet. Viser du dit barn, at du forstå, hvad de går igennem, hjælper dem af med følelsen af skyld og usikkerhed

Tal om det

Du kan være sikker på, at barnet på et tidspunkt holder op med at tisse i sengen. At forstå årsagerne til sengevædning kan hjælpe dig og dit barn med at håndtere problemet. Forsøg at være lydhør overover for barnet følelser ved at lytte til og forstå dets bekymringer. Del oplysninger med dit barn. Det er en lettelse for dit barn, hvis du taler åbent om sengevædning.

Opmuntring til barnet

Sengevædning kan have stor indflydelse på barnet og nogle gang give dem lavt selvværd. At vide, at det ikke er deres skyld, og at du er der for at støtte dem, gør en reel forskel. Du kan opmuntre dit barn ved at afværge negative følelser og øger deres tillid – især på et tidspunkt i livet, hvor uafhængighed er afgørende for barnets udvikling. Sengevædning er ikke et sjældent problem og en støttende forældre betyder ofte alt for barnet i kampen om at komme igennem problemet.

Tag positive skridt

Barnet skal føle, at sengevædning ikke er noget stort problem, og at det er en del af det at vokse op. Hvis det alligevel medfører lavt selvværd og påvirker andre dele af barnets liv, er det vigtigt at tale åbent om det. Vær altid optimistisk, da din tillid vil forøge barnets tillid. Igen og igen kan du berolige barnet med, at der er mange andre børn, som har det samme problem. 
Det er vigtigt, at du sørger for, at barnet forstår, at du ikke er vred. Situationen kan forværres, hvis barnet fornemmer, at du er vred. Det kan få barnet til at skjule for dig, at det tisser i sengen. Det kan øge dine bekymringer igen, og den negative spiral fortsætter. Forsøg at være lydhør over for barnets følelser ved at lytte og forstå dets bekymringer. 

Aktiviteter, der hjælper

Alle forældre håndterer problemer forskelligt. Nogle forældre forsøger at ignorere problemet, idet de håber, at barnet vokser fra det, eller de bliver vrede og straffer barnet, hvilket kan forværre problemet i det lange løb. Du hjælper barnet bedst ved at støtte og rose dets bestræbelser på ikke at tisse i sengen.

Værd at bemærke

  • Hvis du bruger belønninger, skal du huske på, at der er langt mellem de tørre nætter i starten af behandlingen. Når barnet sjældent får en belønning bliver det demotiveret, og metoden har en negativ virkning på barnets bestræbelser, og resultatet bliver negativt.
  • Belønningerne skal være små og gøre det til noget, barnet værdsætter.
  • Bliv enige om bestemte mål og acceptabel adfærd
  • f.eks. at barnet skal lægge vådt sengetøj og tøj på det aftalte sted eller hjælpe med at skifte det våde sengetøj. Barnet får derefter belønningen for at overholde de aftalte regler. 

 Der er langt større chance for succes, hvis du belønner handlingen i stedet for det endelige resultat.

Lad barnet overtage kontrollen

Hvis du giver barnet mulighed for at bryde den onde cirkel med sengevædning, kommer det måske til at føle sig mere uafhængig. Disse muligheder omfatter:

- Gør det til en rutine, at barnet går på toilettet inden sengetid, og tilskynd barnet til ikke at drikke for meget, lige inden det går i seng.

- Brug af DryNites® Natbukser, som er yderst absorberende og beskyttende, så barnet holder sig tør og veltilpas hele natten.

- En sengevædningsalarm, der vækker barnet, hvis der sker uheld.

De allerbedste tip

Det er vigtigt, at barn og forældre sammen bliver fortrolige med årsagerne til sengevædning samt de forskellige behandlingsmetoder, der findes. En snak med din læge er altid et godt sted at begynde.

Hos Kontinensforeningen www.kontinens.dk kan du bestille bogen "Børn og Inkontinens", som du kan læse sammen med dit barn.

DryNites natbukser er med sin effektive beskyttelse mod lækage en sikker hjælp, så dit barn kan vågne op i en tør seng. Desuden er de designet, så de har en god pasform og ligner almindeligt undertøj, hvilket også gør dem diskret at benytte.

Bemærk venligst, at indholdet af dette websted kun er informativt, og det må ikke betragtes som medicinsk behandling eller som erstatning for råd hos din læge. Du skal kontakte din læge regelmæssigt for at få lægelig behandling og råd om dit barn.

 

 

Få hjælp i vores lukket Facebook-gruppe: Trygge Nætter

Meget få taler med andre om det, eller ved hvor og hvordan de kan få hjælp. Det håber vi at kunne lave om på. Vi har nemlig fået vores egen lukkede Facebook-gruppe – ”Trygge Nætter” - hvor du som forælder kan dele erfaringer og tips med andre i fortrolighed – og spørge andre forældre til råds. Vi vil også i gruppen have børnesygeplejersker og andre eksperter til at svare på spørgsmål. 

Kom i gang i dag - følg linket

 

 

Gå til toppen