Fakta om sengevædning

Dette indhold hjalp mig
13

Hvis dit barn er vådligger, bliver du måske overrasket over at høre, at tusindvis af mødre og fædre (og børn!) har det lige som dig. Husk, at du og dit barn ikke er alene!

forklaring om sengevædning

Husk, at du og dit barn er ikke alene

Du har måske svært ved at tro på det, når du har været oppe halvdelen af natten for at skifte barnets sengetøj. Men sengevædning er langt mere almindeligt, end du måske tror:

  • Mindst 10% af alle 4-15 årige tisser i sengen i en periode af deres liv
  • 70% tisser i sengen to eller flere gange om ugen
  • 60% af disse børn er under 8 år
  • 70% af børnene kommer over sengevædning inden de er fyldt 7 år
  • Ca. 2% af alle børn på 15 år tisser i sengen
  • Sengevædning er mere almindeligt hos drenge end hos piger
  • Sengevædning kan være genetisk betinget.

Vær altid optimistisk, og berolig barnet med, at det ikke er alene - din tillid vil styrke barnets selvtillid. I skolen er der masser af andre børn, der har det samme problem. Det dit barn behøver mere end noget andet er støtte og troen på, at det ikke er alene.

Enu-hvad-for-noget

Læger betegner sengevædning som enuresis (udtales enu-re-sis), som er ’ufrivillig vandladning efter den alder, hvor blærekontrollen burde være opnået’.

Barnet vokser næsten helt sikkert fra sengevædning

Helt op mod 70% af børnene kommer over sengevædning, inden de er fyldt 7 år. Den stress og skam, der er forbundet med sengevædning, får det ofte til at virke værre end det egentligt er. Nogle forældre føler sig presset til at overvinde problemet, til trods for at det er bedre at være tålmodig og støttende. Dit barn er en individuel person og kommer til at ligge tørt, når tiden er inde. Det kan være beroligende at vide, at 98% af alle børn stopper med at tisse i sengen inden de er fyldt 15 år.

To typer af enuresis

Den mest almindelige type er primær enuresis, som er den medicinske betegnelse, der bruges om et barn, som aldrig har oplevet at ligge tørt om natten. Tilstanden kan knyttes til fysisk modenhed, da barnet endnu ikke har lært følelsen af en fuld blære at kende, når det sover. 

Sekundær enuresis er den medicinske betegnelse, der anvendes, når barnet begynder at tisse i sengen efter en længere periode, hvor det har ligget tørt, og som kan udløses af følelsesmæssige årsager. f.eks. ved skolestart eller familieproblemer. Nogle gange er der imidlertid slet ingen forklaring.

Mere almindeligt hos drenge end piger

Til trods for at det ikke er et specielt ’type af barn’, som er mere disponeret over for sengevædning, er drenge i højere grad ramt af enuresis end piger. Eksperter kender ikke den præcise årsag hertil, men studier tyder på, at piger udvikler blærekontrol tidligere end drenge. Drenge udgør omkring 60% af tilfældene. DryNites® er specielt designet og tilpasset til både drenge og piger.

 

Gå til toppen