Årsager til sengevædning hos børn

Dette indhold hjalp mig
12

Der er ingen børn, som ønsker at tisse i sengen, og det sker ikke fordi de er dovne eller uartige. Det betyder heller ikke, at de har indlæringsvanskeligheder eller følelsesmæssige problemer. Så hvorfor sker det? 

I Stock _000013219442Large

At kende årsagerne til, at barnet tisser i sengen om natten, kan hjælpe både dig selv og dit barn med at håndtere problemet. Et besøg hos lægen kan udelukke urinvejsinfektioner og afgøre hvilke årsager, der kan forklare, hvorfor barnet tisser i sengen. Eller om det blot er et trin i barnets udvikling, som det vokser fra på et tidspunkt.  
Enuresis skyldes højst sandsynligt én af følgende almindelige årsager:

Arvelig faktorer

Sengevædning er ofte arveligt. Hvis en af forældrene har været sengevæder som barn, er der ca. 40% risiko for, at barnet også bliver det. Hvis begge forældre har været sengevædere, forøges risikoen til omkring 70%.

Hormoner

Hormonet, Antidiuretisk Hormon, udskilles fra hjernen, når man sover for at nedsætte urinproduktionen om natten. Derfor kan vi sove natten igennem uden at skulle tisse. Nogle børn er lidt tid om at udvikle evnen til at producere nok af hormonet, hvorfor de tisser i sengen.

Udvikling af blæren

Nogle børn har en urinblære, der ikke kan rumme nok urin i forhold til deres alder. Blæren kan derfor ikke rumme den mængde urin, der udskilles om natten. Dette kan godt være tilfældet, selv om der produceres tilstrækkeligt Antidiuretisk Hormon. Du kan hjælpe dit barn med at udvikle kapaciteten af blæren ved lige så stille at forlænge perioderne mellem hvert toiletbesøg i løbet af dagen – dette kan være med til at udvikle blæren, så den bedre kan holde på urinen, der produceres natten over.

Besked fra hjernen til blæren

Af og til reagerer hjernen ikke på signalet fra blæren om, at den er fuld. Hjernen skulle vække barnet, så det kan gå på toilettet og tømme blæren, men denne forbindelse er endnu ikke udviklet. 

Dyb søvn

Når vi sover udskilles hormonet Antidiuretisk Hormon, der som nævnt bremser produktionen af urin via nyrerne, så vi ikke behøver at vågne op til vandladning. Nogle børn producerer for lidt af dette hormon og tisser derfor i sengen.

 

Få hjælp i vores lukket Facebook-gruppe: Trygge Nætter

Meget få taler med andre om det, eller ved hvor og hvordan de kan få hjælp. Det håber vi at kunne lave om på. Vi har nemlig fået vores egen lukkede Facebook-gruppe – ”Trygge Nætter” - hvor du som forælder kan dele erfaringer og tips med andre i fortrolighed – og spørge andre forældre til råds. Vi vil også i gruppen have børnesygeplejersker og andre eksperter til at svare på spørgsmål. 

Kom i gang i dag - følg linket

 

Gå til toppen