Om sengevædning

Hvorfor sker det?

For bedre at kunne forstå mekanismerne ved sengevædning er det nyttigt at vide lidt omkring funktionen af nyrerne og blæren.

TILBAGE TIL SKOLEBÆNKEN

Sådan fungerer kroppen

Alt blod som går gennem vores krop filtreres i nyrerne. Nogle væsker og næringsstoffer absorberes igen i blodet, mens det overskydende vand og affald omdannes til urin. 

Urinen går via urinlederne og ned i blæren, der fungerer som en muskuløs elastisk pose (som en ballon) og har to funktioner. Den første er at gemme urinen, mens den anden er at lede urinen videre via urinrøret. 

Diagram of Kidney

Om natten

Om natten, producerer hypofysen et antidiuretisk hormon (ADH), som fortæller nyrerne at produktionen af urin skal bremses. Som vi har nævnt, har nogle børn endnu ikke nok af dette hormon. Dette betyder, at deres nyrer fortsætter med at producere urin med samme hastighed som i løbet af dagen, hvilket kan være en af grundene til de tisser i sengen. 

Det kan også skyldes, at hjernen ikke reagerer på signaler fra blæren eller en meget dyb søvn. Uanset hvad, opfatter barnet ikke, at blæren er fuld, forbliver i søvn og har derfor ufrivillig vandladning. 

Det er vigtigt at huske, at sengevædning er en fase, som de fleste børn vokser fra.