Bedplassen uitgelegd

Hvorfor tisser børn i sengen?

Der er ingen børn, som ønsker at tisse i sengen, og det sker ikke fordi de er dovne eller uartige. Det betyder heller ikke, at de har indlæringsvanskeligheder eller følelsesmæssige problemer. Så hvorfor sker det?

Sådan fungerer kroppen

Alt blod som pumpes gennem vores krop filtreres i vores nyrer. Nyrerne er to organer, som har facon lidt som en bønne. De sidder i hver sin side af kroppen og når nyrerne har filtreret blodet, absorberes nogle væsker og næringsstoffer absorberes igen i blodet, mens det overskydende vand og affaldsstofferne omdannes til urin, som ledes via urinlederne ned til blæren.

Blæren fungerer som en elastik pose (som en ballon), der har et net af muskler. Blæren udvides i takt med at den fyldes med urin, og i musklerne sidder en række følere, der sender signaler op til hjernen om, at den er ved at være fyldt og gerne vil tømmes. Om natten producerer hjernen et hormon, som nedsætter produktionen af urin, og for en normalt fungerende krop sker dette helt automatisk i et samspil mellem hjernen og signaler fra blærens muskler.

For nogle børn er samspillet lidt længe om at komme i gang, og det resulterer i at barnet ikke kun tisser om dagen men også om natten.

Sengevædningen skyldes højst sandsynligt én af følgende almindelige årsager:

Mangel på hormoner

Hjernen producerer det hormon, som kaldes ”anti-diuretisk hormon” (ADH). Det udskilles fra hjernen, når vi sover for at nedsætte urinproduktionen om natten. Derfor kan de fleste sove natten igennem uden at skulle tisse. Nogle børn er lidt tid om at udvikle evnen til at producere nok af hormonet, hvorfor deres krop fortsætter med at producere urin natten igennem. Og når blæren bliver fyldt mens barnet sover, løber blæren så at sige over. Ca. 2/3 af sengevæderbørnene har denne forsinkede udvikling af hormonproduktionen. Du kan læse mere om hvordan man kan behandle dette her.

Det anti-diuretiske hormon produceres under den dybe søvn, derfor er den gode nattesøvn ekstra vigtigt for børn, der er sengevædere. Du kan læse mere om den gode søvn her.

En u-udviklet blære

Nogle børn har en urinblære, der ikke kan rumme nok urin i forhold til deres alder. Blæren kan derfor ikke rumme den mængde urin, der udskilles om natten. Dette kan godt være tilfældet, selv om der produceres tilstrækkeligt anti-diuretisk hormon. Det er et lille kontrolcenter i hjernen der styrer, hvor meget barnets blære kan rumme. Der findes formler for, hvor meget en barneblære normalt kan rumme i forhold alderen, eksempelvis forventes en 7-årigs blære at kunne rumme ca. 240 ml. Man regner med, at ca. 1/3 af alle sengevæderbørn har denne udfordring.

Af og til reagerer hjernen ikke på signalet fra blæren om, at den er fuld. Hjernen skulle vække barnet, så det kan gå på toilettet og tømme blæren, men denne forbindelse er endnu ikke udviklet.

Så samlet set kan man sige, at sengevædning skyldes en ubalance mellem den mængde urin, barnet producerer om natten, hvor meget blæren kan rumme – og så den manglede evne til at vågne, når barnets blære af fuld.

Få hjælp i vores lukkede Facebook-gruppe: Trygge Nætter

Meget få taler med andre om det, eller ved hvor og hvordan de kan få hjælp. Det håber vi at kunne lave om på. Vi har nemlig fået vores egen lukkede Facebook-gruppe – ”Trygge Nætter” - hvor du som forælder kan dele erfaringer og tips med andre i fortrolighed – og spørge andre forældre til råds.

Kom i gang i dag - følg linket

januar, 2023

Tags: , , ,

Anbefalet artikel

DryNites®Produkter

Find det rigtige produkt til dit barn
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Natunderbukser (Natbleer)

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats (Engangunderlag)

Se Produkter